Resepi Ayam Teriyaki Halal


Resepi Ayam Teriyaki Halal

Bahan-bahan:
5 keping dada atau peha ayam, potong sederhana kecil
3 sudu madu
4 sudu kicap manis (sedap guna kicap ABC)
1 sudu gula
3 inci halia, diparut halus
3 ulas bawang putih, diparut halus
1 sudu teh garam halus


Cara penyediaan :

Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk. Gaul hingga mesra dan perap selama sejam di dalam peti sejuk.

Panaskan kuali leper non-stick dan panggang ayam yang telah diperap. Tutup kuali, sesekali buka dan terbalikkan ayam.

Siramkan lebihan kuah perapan dan balik-balikkan ayam sehingga masak dan kuah menjadi pekat dan likat.

Nota: Untuk variasi dan rasa pedas, boleh juga masukkan sesudu lada hitam tumbuk kasar semasa perap.

Jom singgah:
- Koleksi Kain Ela http://www.kedaikainonline.com/
- Koleksi Jubah Terkinihttp://koleksijubah.blogspot.com/
- Koleksi Baju Fesyen Terkini http://kedaibajufesyen.blogspot.com/

2 comments:

Unknown said...

Assalamualaikum...

Sedap nampak Ayam tu boleh guna kicap manis jenama lain tak?

Wan said...

Waalaikumsalam

boleh gak guna kicap manis jenama lain

Related Posts with Thumbnails