Resepi Talam Gula Merah
Resepi Talam Gula Merah
Lapisan bawah:
1/4 cawan gula pasir
1/4 cawan gula merah
2 cawan air panas
1 cawan tepung serbaguna
1 sudu tepung ubi atau tepung jagung
Bancuh gula pasir, gula merah dengan air panas didalam jug hingga larut.
Biarkan seketika hingga suam.
Sementera itu, lapik dengan plastik tahan panas atau oles minyak pada loyang saiz 8" atau bekas tahan panas isipadu 1.5l. Ketepikan.
Panaskan pengukus.
Satukan tepung di dalam mangkuk.
Tapis air gula yang telah suam ke dalam tepung.
Kacau hingga bancuhan tidak berketul.
Tapis adunan masuk ke dalam loyang/bekas yang telah disediakan.
Tutup loyang/bekas dengan plastik tahan panas/aluminium foil/kain supaya air kukusan tidak masuk ke dalamnya.
Kukus hingga masak anggaran selama 20-30 minit
Lapisan atas:
1 cawan tepung beras
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1 sudu teh garam
Satukan semua bahan di dalam mangkuk.
Kacau hingga bancuhan tidak berketul.
Keluarkan lapisan bawah yang telah dikukus.
Gunakan garpu/lidi larik-larikkan permukaan kuih supaya lapisan atas elok melekat.
Tapis adunan lapisan atas ke dalam loyang kuih.
Tutup loyang/bekas dengan plastik tahan panas/aluminium foil/kain supaya air kukusan tidak masuk ke dalamnya.
Kukus hingga masak anggaran selama 20-30 minit.
Setelah masak,biarkan sejuk sebelum dipotong.
Potong ikut suka dan sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment