Resepi Puding Karamel Mudah



Resepi Puding Karamel Mudah

Bahan-bahan:

Sos Karamel:
3 sudu besar gula pasir
1 cawan  (250ml) air panas

Puding:
3 biji telur gred A
1 cawan (250ml) susu pekat manis / krimer manis
1 cawan (250ml)  susu sejat (susu cair)/susu uht
1 cawan (250ml)  air
1 sudu kecil esen vanila

Cara Penyediaan:

Masukkan gula ke dalam periuk kecil.
Panaskan gula hingga cair sepenuhnya dan bertukar warna kecoklatan.
Kacau menggunakan spatula sambil masukkan air panas sedikit demi sedikit.
Masak sambil kacau hingga tiada lagi ketulan gula.
Tutup api. Tuang sos karamel yang terhasil ke dalam loyang saiz 6" atau bekas tahan panas saiz 1.5l.
Ketepikan.

Panaskan pengukus.

Satukan telur, susu/krimer, air dan esen vanila di dalam mangkuk atau jug.
Kacau campuran tersebut hingga sebati. Jangan kacau laju atau lama untuk elak penghasilan buih.
Tapis adunan masuk ke dalam loyang berisi sos karamel tadi.
Buang buih jika ada.

Tutup loyang/bekas dengan plastik tahan panas/aluminium foil/kain supaya air kukusan tidak masuk ke dalamnya.
Kukus hingga masak anggaran selama 20-30 minit.

Biarkan sejuk sebelum dihidang.
Telangkupkan loyang/bekas untuk dihidang.

No comments:

Related Posts with Thumbnails