Resepi Mee Jawa
Resepi Mee Jawa
(hidangan 5-6orang)
Bahan-bahan:
Untuk kuah:
*15 tangkai cili kering - rendam dengan air panas hingga lembut
*5 ulas bawang putih
*8 labu bawang merah
*1 inci halia
*sepotong kecil belacan - dibakar
2 cawan keledek oren - rebus dan dilenyek halus
1 cawan udang kering - rendam dalam air panas sehingga kembang kemudian kisar halus
1 cawan udang basah - rebus dan kisar halus
5 cawan air - anggaran sahaja, boleh tambah atau kurangkan ikut kepekatan yang disukai
garam dan gula/gula melaka secukup rasa
Minyak masak untuk menumis (anggaran 4 sudu)
Untuk hidang:
1 kilo mee kuning - dicelur
3 biji telur rebus - belah 2 atau 4
3 keping tauhu - goreng dan potong dadu
2 tangkai cili hijau - hiris
2 tangkai cili merah - hiris
Limau kasturi - belah 2, bilangan ikut selera
Bawang goreng, hirisan daun sup dan daun bawang ikut selera.
Cara Penyediaan.
Satukan bahan bertanda * dan kisar dengan hingga halus.
Panaskan minyak, masukkan bahan * yang telah dikisar.
Tumis sehingga pecah minyak.
Masukkan keledek, udang kering dan udang basah
Kacau hingga mesra.
Masukkan air, ikut kepekatan yang dikehendaki.
Kacau hingga mesra.
Masukkan garam dan gula/gula melaka secukup rasa.
Kacau dan biarkan mereneh seketika dan tutup api.
Sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment