Resepi Masak Lemak Putih Petola Versi Kelantan


Resepi Masak Lemak Putih Petola Versi Kelantan

Bahan-bahan:

1 kotak santan (saiz kecil)
Air
1 batang petola - potong ikut suka
1-2 tangkai cili hijau solok
1 tangkai cili merah
1/2 sudu kecil serbuk perisa
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu besar lada hitam *
2 biji bawang merah *
1 ekor ikan kembung (rebus & ambil isi)*

Satukan bahan bertanda A dan kisar/tumbuk.

Cara Penyediaan :

Masukkan santan ke dalam periuk bersama 1 1/2 kotak air.
Panaskan di atas api sederhana sambil dikacau sehingga hampir mendidih.

Masukkan bahan yang telah dikisar/ditumbuk.
Kacau lagi sehingga mendidih.

Masukkan petola dan kacau sekali sekala sehingga petola lembut.
Masukkan semua cili, srbuk perisa dan garam.
Kacau seketika seminit dua dan tutup api.

Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Related Posts with Thumbnails