Resepi Cucur Roti Udang
Resepi Cucur Roti Udang
Bahan-bahan:
Beberapa keping kulit roti yang keras ~ potong kecil-kecil
10 ekor udang - sederhana besar, buang kulit & bersihkan
1 cawan tepung gandum
Air secukupnya
1 labu bawang besar ~ dihiris
1 biji lada merah ~ diracik
1 ikat daun bawang ~ dihiris
1 sudu teh sebuk kari ikan
1 biji telur
secubit garam
Cara penyediaan:
Rendam potongan roti ke dalam sedikit air suam sehingga kembang, kemudian toskan airnya.
Campur roti dengan tepung gandum dan digaul rata.
Masukkan garan dan semua bahan yang telah diracik dan dihiris
Gaul mesra dan tambah air sedikit hingga menjadi adunan cucur.
Panaskan minyak.
Masukkan senduk leper dan direndam dalam minyak panas seketika.
Letakkan sedikit adunan ke dalam senduk dan letakkan udang di atasnya.
Rendam dalam minyak panas hingga tertanggal adunan tadi dari senduk.
Goreng hingga keemasan.
Angkat dan tos.
Sedap dimakan dengan cili sos.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment