Resepi Cucur Kentang
Resepi Cucur Kentang
Bahan-bahan:
3 biji kentang (dikupas dan diparut)
5 sudu tepung jagung
4 sudu tepung gandum
1 biji telur
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
1 biji cili merah (dihiris)
3 tangkai daun bawang (dihiris halus)
sedikit lada sulah
garam
minyak masak untuk menggoreng
Cara Penyediaan:
Satukan kentang dengan tepung jagung, tepung gandum, daun bawang, telur, bawang besar, serbuk lada sulah serta garam. Gaulkan sebati.
Panaskan minyak, pastikan minyak betul-betul panas supaya kentang tidak menyerap minyak.
Sudukan dalam kuali dan leperkan. Biarkan garing baru terbalikkan sebelah lagi.
Goreng hingga keperangan. Angkat dan toskan.
Sedia untuk dihidang.
Sedap dimakan dengan sos cili.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment