Resepi Roti Sarang Lebah
Resepi Roti Sarang Lebah
Bahan-bahan
- Untuk roti
290 gram tepung roti
165 ml susu segar
35 gram mentega
1/2 sudu makan bread improver
45 gram gula kastor
11 gram yis
Secubit garam
1 biji telur
- Untuk sapuan & tabur
kuning telur
kuaci labu hijau
hirisan kepingan badam
bijan hitam
- Untuk sos karamel
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan whipping cream
25 gram mentega
Sedikit garam
Cara Penyediaan
Rendamkan yis bersama susu suam selama 5 minit.
Sementara itu, dalam mangkuk lain, satukan tepung, mentega, bread improver dan garam. Ramas sehingga sebati
Masukkan telur dan air campuran yis tadi. Uli dalam 10 minit
Kemudian perapkan doh selama 30 minit dan uli lagi 5 minit. Ulang proses 3 kali untuk mendapatkan hasil yang gebu.
Akhir sekali, bulat-bulatkan doh dan masukkan ke dalam loyang. Sapukan doh dengan kuning telur. Rehatkan sehingga kembang.
Kemudian taburkan kacang di atas roti. Bakar suhu 145 darjah selama 20-25 minit.
Untuk membuat sos karamel, cairkan gula perang. Kemudian masukkan mentega. Apabila sudah sebati, masukkan whipping cream dan garam
Sos karamel sedia untuk dituang ke atas roti tadi.
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment