Resepi Opor Daging
Bahan-bahan:
1 kg daging - dipotong nipis
60 gm jintan manis - goreng tanpa minyak, tumbuk halus
500 ml santan - dari 1 ½ biji kelapa
4 helai daun salam
Garam secukup rasa
Bahan kisar (kisar hingga halus):
200 gm buah keras
7 biji bawang merah
5 biji bawang putih
3 cm halia
3 cm lengkuas
4 batang serai
Cara Penyediaan:
1) Gaulkan jintan dengan daging dan perap selama ½ jam.
2) Masukkan santan dan bahan-bahan kisar ke dalam periuk. Panaskan dan kacau sekali-sekala hingga mendidih.
3) Masukkan daging dan daun salam, kacau perlahan-lahan hingga daging empuk dan pekat kuahnya.
4) Tambahkan sedikit air jika daging masih tidak empuk. Masukkan garam secukup rasa. Kemudian angkat dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment