Resepi Roti Keras Freezer
Resepi Roti Keras Freezer
(Shortbread Freezer Recipe – For English Click Here)
Masa Penyediaan: 25 minit
Masa Masak: 35 minit
Jumlah sajian: anggaran 28 keping
Bahan-bahan:
1) 2 cawan tepung gandum
2) 2/3 cawan gula aising
3) 1 sudu makan tepung beras
4) 250g mentega, potong petak-petak kecil
5) 1 sudu makan gula
Cara penyediaan:
Ayak tepung bersama gula aising dan tepung beras ke dalam sebuah mangkuk. Masukkan mentega dan ramas guna hujung jari sehingga adunan menjadi serperti seperti serbuk roti. Tekan-tekan adunan untuk membentuk doh.
Bahagi adunan kepada 2 bahagian. Selek setiap adunan kepada saiz 4 x 15cm. Balut ketat dengan plastik atau kertas pembakar. Masukkan ke dalam peti ais bahagian beku selama beberapa jam atau semalaman.
Panaskan ketuhar pada 160°C. Lapikkan 2 loyang pembakar dengan kertas pembakar.
Potong setiap doh yang telah dibekukan kepada kepingan 14 x 1cm. Susun setiap potongan pada loyang yang telah disediakan.
Cucuk-cucukkan setiap potongan dengan garfu dan taburkan gula. Bakar selama 15 - 20 minit atau sehingga warna keemasan. Biarkan roti keras menyejuk anggaran selama 5 minit di atas loyang pembakar sebelum dipindahkan ke rak wayar untuk disejukkan pada suhu bilik sepenuhnya.
Simpan biskut keras dalam bekas kedap udara.
Untuk variasi, tambahkan ½ cawan badam atau kacang pekan cincang pada aduan doh.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment