(ayat 1970an)
Bahannya
1/2 cawan mentega
1 cawan gula pasir halus
2 biji telur ayam
1/2 cawan kismis
3 sudu ovaltine
2 camca tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
1/4 camca garam
1 3/4 cawan susu cair
Sedikit essen
Peraturannya
Pukul mentega dengan gula sampai putih masukkan pula telur pukul lagi, masukkan pula tepung jagung yang sudah digaul dengan ovaltine, masukkan garam essen, akhir sekali, masukkan kismis yang sudah digaul dengan 1 camca tepung jagung, gaulkan sebati dengan adunan tadi, sapu loyang dengan majerin, masukkan adunan ini kukuslah 1/2 jam, bila sejuk baru dipotong.
.............
(ayat abad ke-21... :-) )
Bahan-bahan:
1/2 cawan mentega
1 cawan gula halus
2 biji telur ayam
1/2 cawan kismis
3 sudu ovaltine
2 sudu tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
1/4 sudu garam
1 3/4 cawan susu cair
Sedikit essen vanilla
Cara Penyediaan:
Pukul mentega bersama gula sehingga kembang/putih.
Masukkan telur dan pukul hingga sebati.
Sementara itu gaulkan tepung jagung bersama ovaltine. Masukkan campuran ini ke dalam adunan tadi dan gaul rata.
Masukkan garam essen vanila dan kismis yang digaul dengan 1 sudu tepung jagung.
Gaul adunan sehingga sebati.
Gris loyang kek dengan majerin.
Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus selama 1/2 jam.
Setelah masak, sejukkan dan potong.
Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba.
1 comment:
My favorite biscuit raya..arwah sister selalu buat
Post a Comment