Resepi ini dipetik dari buku resepi milik arwah ibu saya yang dibeli pada tahun 1976 (saya belum lahir lagi pada masa itu :-) )
Buku resepi ini sudah kekuningan dan ada bahagian yang sudah terkoyak. Untuk memudahkan rujukan saya di masa depan, saya salin semula dan kompilasikan resepi-resepi tersebut dengan ayat asal di sini.
Se ekur ayam atau daging di belah 8 dibersihkan.
1 tin kecil tomato puri
1 tin kecil susu cair
1 cupak beras direndam 20 minit di bersihkan, di tuskan
1 cupak ayer
1 tin minyak sapi beriani
Rempah-rempah yang hendak digilin.
1 sudu makan ketumbar
2 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan puteh
5 kuntum bunga cengkeh
4 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
1 sudu kaskas
1 tahil buah badam
2 camca teh lada puteh
10 ulas bawng merah
5 ulas bawang puteh
1 inci halia
1 inci kunyit
Untuk tumis.
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang puteh
2 inci halia
Semuanya dimayang
Peraturannya.
1. Panaskan minyak sapi campurkan 1 cawan minyak kelapa. Masukkan bawang-bawang, bila kuning masukkan rempah yang sudah dibancuh satu cawan air. Kacau hingga rempah elok masaknya, barulah masukkan tomato puri dan ayam, tambah ½ cawan lagi air, masak sampai empuk daging itu, rasa garamnya angkat ayam saja di buboh bekas berasingan.
2. Masukkan pula satu cupak air sejuk. Bila mendidih elok masukkan beras tadi, bila nasi kering taruhkan ayam, tutup. Masaklah seperti nasi biasa.
Sumber Resepi:
Hamidah Harun
Masakan Pilihan Istimewa (Cetakan Kedua Nobember 1975)
4 comments:
wow...lama dah tuh..1975...simpan2..bt khazanah...
mama sy mesti suke nie... mama anak jati johor.. suke nasi beriani
errr...satu cupak tu ...cam ne...?
secupak tu byk mana ye... ermm... kena tanya org-org lama...
Apa yang saya jumpa di internet :
"Untuk keseragaman jumlah isi dari cupak tersebut maka dibuat kesepakatan bersama, bahwa semua cupak harus berisi seberat 12 tahil (satu tahil beratnya 16 emas), satu emas sama dengan 2 ½ gram. "
maknanya 1 cupak= 480gram...
Post a Comment