Bahan-bahan:
120 gram isi kentang
100 gram daging kisar
50 gram bawang besar – dihiris
5 gram cili benggala merah – dihiris
5 gram cili benggala hijau – dihiris
4 biji telur
2 biji kulit kentang – isinya dikeluarkan
2 cawan minyak masak
½ cawan krim masam
4 sudu makan keju mozzarella parut
2 sudu makan jus lemon
1/3 sudu kecil garam
Cara penyediaan:
Kulit kentang digoreng ranggup. Toskan atas kertas tisu.
Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar, daging dan isi kentang. Masak hingga lembut.
Dalam sebuah mangkuk, masukkan telur, krim masam, jus lemon, keju, cili benggala merah dan hijau. Gaul rata-rata.
Panaskan ketuhar pada suhu 180°C.
Masukkan inti ke dalam kulit kentang yang telah digoreng. Sudukan bancuhan telur ke atasnya.
Bakar selama 15 minit atau sehingga keperangan.
Hidangkan dengan sos masam.
No comments:
Post a Comment