Bahan-bahan:
375 gram beras
200 ml air
2 helai daun pandan
250 gram susu cair
2 sudu kecil marjerin
1 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang merah (kisar)
2 ulas bawang putih (kisar
5 cm halia
3 sudu besar rempah beriani
4 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
20 gram kismis
20 gram gajus
Bahan goreng:
3 ekor ketam
5 ekor udang besar
Cara penyediaan:
Panaskan minyak dan marjerin
Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau.
Masukkan rempah beriani dan susu cair. Apabila mendidih, masukkan beras dan daun pandan. Kacau perlahan-lahan. Tutup dan tanak hinggan masak.
Sementara itu goreng ketam dan udang.
Setelah nasi masak, hidangkan bersama ketam dan udang goreng.
375 gram beras
200 ml air
2 helai daun pandan
250 gram susu cair
2 sudu kecil marjerin
1 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang merah (kisar)
2 ulas bawang putih (kisar
5 cm halia
3 sudu besar rempah beriani
4 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
20 gram kismis
20 gram gajus
Bahan goreng:
3 ekor ketam
5 ekor udang besar
Cara penyediaan:
Panaskan minyak dan marjerin
Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau.
Masukkan rempah beriani dan susu cair. Apabila mendidih, masukkan beras dan daun pandan. Kacau perlahan-lahan. Tutup dan tanak hinggan masak.
Sementara itu goreng ketam dan udang.
Setelah nasi masak, hidangkan bersama ketam dan udang goreng.
No comments:
Post a Comment