Resepi Petis Tahu dan Telur

Sajian untuk 4 orang.

Bahan:
4 biji telur ayam, pukul kembang
2 keping tahu putih, potong dadu kecil
1 btg daun bawang, hiris halus
1/2 sdt garam
1/4 sdt serbuk lada
minyak untuk menggoreng
100 gram taugeh, buang akarnya
100 gram kobis, buang tulang daunnya, iris halus
2 btg seleri, hiris halus
1 sdm bawang goreng

Petis:
7 tangkai cili api
3 sdm bawang putih goreng
1/2 sdm petis udang
1/2 sdt garam
3 sdm kacang tanah goring, tumbuk separa kasar
5 sdm kicap manis
2 biji limau nipis, ambil jusnya
50 ml air panas


Cara membuat:

1. Gaul telurbersama daun bawang, garam, dan serbuk lada sampai rata. Masukkan potongan tahu, kacau rata.
2. Goreng adunan tahu di atas kuali leper hingga kecoklatan. Angkat dan ketepikan.
3. Celur berasingan taugeh dan kobis, ketepikankan.

Petis:1. Kisar cili api, bawang putih goreng, petis, dan garam sehingga menjadi paste. Masukkan kacang tanah goreng dan kisar rata.
2. Masukkan kicap, jus limau, dan air panas. Kacau rata, ketepikan.


Penyajian: letakkan tahu telur dalam piring saji, susun kobis dan taugeh di atasnya. Tabur hirisan seleri dan bawang goreng, tuang petis ke atasnya.

No comments:

Related Posts with Thumbnails