Bahan-bahan
1 ekor ayam-potong2 ikut suka
1 daun kari
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 in halia-tumbuk
2 ulas bawang putih-tumbuk
3 sudu besar serbuk lada
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 1/2 sudu teh serbuk kunyit
garam
6 biji ubi kentang-potong2
1 cawan air
2 batang carrot-potong2
1/2 cawan santan
Bahan tumis:-
1 bawang besar-dihiris
4 buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
1 kayu manis
minyak secukupnya
Cara
Gaulkan ayam dengan bahan2 tumbuk dan rempah2. Perap selama 1 jam.
Panaskan minyak, tumis bahan tumis. Masukkan ayam, kacau. Masukkan santan dan lain2.
Masak hingga ayam dan ubi kentang empuk.
*Masakan ni sedikit pekat.
No comments:
Post a Comment