Bahan:
4 - kuning telur
2 - putih telur
115 gr gula pasir
25 gr tepung gandum
25 gr serbuk coklat
1/4 sdt baking powder
60 gr mentega cair
25 gr dark cooking chocolate
6 bh pisang raja, hiris panjang nipis
Olesan:
150 gr dark cooking chocolate, cairkan
50 gr white cooking chocolate, cairkan
2 bh pisang raja kukus, potong 1 cm
Cara membuat:
Siapkan loyang ukuran 8 x 20 x 7 cm, alas plastik tahan panas, oles merjerin seluruh permukaannya.
Panaskan hingga mentega dan dark cooking chocolate cair besrama, asingkan.
Pukul telur, gula pasir hingga mengembang dan pekat, tambahkan campuran tepung gandum, serbuk coklat dan baking powder sambil diayak, ratakan.
Masukkan cairan coklat ke dalam adunan, kacau rata.
Tuang setengah bahagian adunan dalam loyang, kukus selama 20 minit, angkat, susunkan potongan pisang di atas adunan, tuang kembali sisa adunan, kukus hingga masak. Angkat, sejukkan
Oles bahagian atasnya dengan dark cooking chocolate, hias dengan white cooking chocolate, beri potongan pisang.
Untuk 16 potong
No comments:
Post a Comment