Resepi Botok Udang

Bahan :
1 biji kelapa muda, parut memanjang
500 gr udang sederhana, kupas kulitnya
3 btr telur
3 tangkai cabai merah, hiris serong nipis
2 tangkai cabai hijau, hiris serong nipis
4 ulas bawang putih, hiris halus
8 ulas bawang merah, hiris halus
3 lbr daun salam, carik kecil-kecil
1/2 sdm garam
- - daun basil
- - daun pisang, bersihkan

Tumbuk halus:
4 tangkai cabai merah, buang bijinya
2 ulas bawang putih
6 tangkai bawang merah
3 cm halia, kupas
3 cm kunyit, kupas

Cara membuat :
1. Kacau kelapa muda, udang, telur, cabai, bawang putih, bawang merah, garam, dan bahan tumbuk, kacau hingga rata.
2. Ambil dua lembar daun pisang, letakkan adunan kelapa, tambahkan daun salam, daun basil, bungkus dan semat.
3. Panaskan dandang, masukkan bungkusan udang, kukus selama 40 minit. Angkat.
4. Sajikan.

Untuk 20 bungkus

No comments:

Related Posts with Thumbnails