BAHAN:
150 g coklat masak pekat
150 g mentega
1/8 sdt garam
3 butir telur ayam
100 g gula pasir
50 g coklat keping, siap pakai
50 g kismis
Ayak:
140 g tepung gandum
30 g serbuk coklat
Hiasan:
75 g coklat masak putih, cairkan
Cara Membuat:
1. Campur coklat dan mentega. Panaskan hingga cair. Angkat. Masukkan garam. Kacau rata. Asingkan.
2. Pukul telur bersama gula pasir hingga rata. Masukkan tepung gandum secara berperingkat sambil kacau hingga rata. Masukkan coklat cair sambil kacau terus hingga rata. Tambahkan 1/2 bahagian coklat keping dan kismis, kacau kembali hingga rata.
3. Tuang ke dalam loyang persegi ukuran 20 x 20 x 3 cm yang sudah diolesi mentega dan ditaburi gandum. Ratakan. Taburi permukaannya dengan sisa coklat keping dan kismis.
4. Kukus dalam dandang panas dengan api kecil selama 30 minit hingga masak. Angkat. Keluarkan dari loyang. Sejukkan.
5. Hias permukaannya dengan coklat masak putih. Diamkan hingga coklat mengeras. Potong-potong ukuran 4 x 4 cm. Sajikan.
Untuk 16 potong
TIP:
• Coklat keping dapat diganti dengan coklat masak yang dicincang kasar.
• Adunan brownies tidak usah dipukul terlalu lama hingga pekat dan mengembang tetapi cukup sehingga rata saja supaya brownies tidak menjadi bantat.
• Kukus brownies di atas api kecil agar tekstur tidak berlubang-lubang besar.
No comments:
Post a Comment