BAHAN :
150 gram dark cooking chocolate, dipotong-potong
125 gram merjerin
50 gram gula pasir
3 butir telur
130 gram tepung gandum
20 gram serbuk coklat
1 sdt baking powder
100 gram biji gajus,goring tanpa minyak dan dicincang kasar
BAHAN KARAMEL :
200 gram gula pasir
80 ml air
CARA MEMBUAT :
1. Untuk membuat karamel karamel, masukkan gula pasir dalam periuk tebal, panaskan hingga cair. Tuang air lalu kacau hingga larut, sejukkan.
2. Cairkan dark cooking chocolate dan merjerin. Asingkan. Pukul telur dan gula hingga kembanng, masukkan campuran coklat dan karamel yang sudah deisejukkan tadi, kacau rata.
3. Ayak tepung gandum, serbuk coklat, dan baking powder di atas adunan sambil dikacau rata.
4. Taburkan dua pertiga biji gajus cincang. Kacau hingga kacang merata. Tuang adunan ke dalam loyang brownies 10x30 cm yang dioles merjerin dan dialas kertas roti. Taburkan sisa biji gajus cincang di atasnya.
5. Bakar di dalam oven selama 35 minit dengan suhu 160° Celsius.
Untuk 12 potong
No comments:
Post a Comment