Bahan:
6 biji kentang ukuran sederhana
200 gr brokoli, pisahkan kuntumnya
4 sdm mentega
- - kertas aluminium
Sos keju:
4 sdm mentega
3 sdm tepung gandum
350 ml susu
50 ml krim
1 sdt mustard
½ sdt serbuk lada sulah
1 sdt garam
100 gr keju asap (smoked cheese)-parut
Cara membuat:
Cuci bersih kentang, cucuk-cucuk dengan garpu, balut dengan kertas aluminium, panggang dalam oven sampai kentang masak.
Rebus brokoli dalam air mendidih selama 5 minit, angkat, toskan.
Keluarkan kentang dari oven, buat keratan menyilang pada salah satu permukaanya, tekan hingga kentang merekah.
Sos keju:
Panaskan mentega dalam periuk, masukkan tepung gandum, kacau sambil masukkan susu sedikit demi sedikit. Masak di atas api kecil sambil dikacau hingga pekat, kemudian tambahkan krim dan keju parut, kacau rata.
Letakkan potongan brokoli di atas kentang, tuang sos keju di atasnya, sajikan.
Untuk 6 orang
No comments:
Post a Comment