Resepi Bebola Bijan Hias Coklat

Bahan :
300 gr tepung gandum, ayak bersama 20 gr tepung kanji
1/2 sdt baking powder
1 sdt garam
2 butir telur, 1 butir pukul rata
75 gr marjerin
100 gr gula halus
50 cc susu cair
50 gr bijan, digoreng tanpa minyak
- - minyak untuk menggoreng

Hiasan :
100 gr coklat masakan, cairkan

Cara Membuat :
1. Pukul marjerin, gula hingga lembut. Masukkan 1 butir telur kacau rata. Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama tepung kanji, baking powder, garam, tuang susu cair sedikit demi sedikit. Kacau hingga adunan dapat digulung.
2. Bentuk adunan sebesar guli, celup dalam telur lalu gulingkan pada bijan.
3. Goreng hingga kuning kecoklatan, angkat dan sejukkan.
4. Hias atasnya dengan coklat masakan yang telah dicairkan.

No comments:

Related Posts with Thumbnails