Resepi Kek Keju blueberry

Bahan :
1 buah sponge cake ukuran 20cm, dibahagi jadi 4 lapisan (hanya 1 lapis yang dipakai)

Bahan mousse cheese:
350 gram light cream cheese
350 gram gula pasir
600 gram whipped cream
5 helai gelatin, direndam sehingga lembut, dipanaskan hingga cair
100 gram white chocolate, diparut

Bahan filling:
300 gram blueberry dalam tin

CARA MEMBUAT :
1. Letakkan 1 helai sponge di dasar loyang. Asingkan.

2. Mousse: pukul cream cheese dan gula pasir sehingga lembut. Masukkan whipped cream sedikit demi sedikit sambil dikacau perlahan.

3. Tambahkan gelatin cair. Kacau rata. Terakhir masukkan 3/4 bahagian white cooking chocolate parut, kacau rata.

4. Bagi adunan menjadi dua bahagian. Satu bahagian ke atas sponge. Ratakan. Tuang selai blueberry, ratakan ke seluruh permukaan adunan pertama dengan menggunakan plastik segitiga.

5. Terakhir, tutup kembali dengan adunan kedua sehingga penuh ke dalam loyang dan ratakan atasnya.

6. Simpan sekurang-kurangnya 2 jam dalam freezer. Keluarkan dari cetakan. Hias dengan taburan white cooking chocolate parut di atas permukaan cake. Hias dengan selai blueberry. Siap dihidangkan.

No comments:

Related Posts with Thumbnails