Bahan :
150 gram isi kerang
1/2 sdt jus limau nipis
250 cc air
- - minyak untuk menggoreng
Bola tahu :
200 gram tahu putih, haluskan
1 butir telur
1/2 sdt serbuk lada
1/2 sdt garam
Perasa :
4 buah bawang merah
4 ulas bawang putih
6 buah cabai merah
2 cm kunyit bakar
1 sdt garam
1 sdt air asam jawa
1 batang serai memarkan
2 helai daun salam
1 sdm gula merah
Cara Membuat :
1. Buat bebola tahu :
campur semua bahan menjadi satu, bentuk bulat dengan menggunakan senduk, goreng hingga masak.
2. Lumuri kerang dengan jus limau nipis, perap selama 30 minit, angkat dan asingkan.
3. Kisar bawang merah, bawang putih, cabai merah dan kunyit bakar.
4. Panaskan 1 sdm minyak, tumis bahan perasa hingga harum, masukkan serai, daun salam, gula merah dan air asam jawa. Masukkan kerang, masak hingga kerang berubah warna. Masukkan air dan bola tahu, masak hingga air sedikit berkurang.
Untuk 8 orang
No comments:
Post a Comment