untuk 16 potong
Bahan :
400 gram tepung gandum protein tinggi
100 gram tepung gandum perotein sederhana
15 gram susu tepung
1/2 bungkus ragi segera
125 gram gula pasir
1/2 butir telur
240 ml air
1/2 sdt garam
50 gram marjerin
350 gram jagung manis dalam tin, ditoskan
- - susu evaporated untuk sapuan
CARA MEMBUAT :
1. Ayak tepung jagung. Masukkan serbuk susu, ragi segera dan gula.
2. Masukkan telur dan air sambil diuli hingga sebati.
3. Tambahkan garam dan marjerin, uli hingga adunan kental. Perap selama 30 minit.
4. Kempiskan adunan. Tambahkan jagung. Gaul hingga jagung rata.
5. Bahagikan adunan kepada 575 gram. Masukkan ke dalam 2 buah loyang loaf 26x11 cm tinggi 8 cm. Perap selama 90 minit.
6. Sapukan susu evaporated pada permukaannya dan bakar ke dalam oven selama 35 minit dengan suhu 180° Celcius.
No comments:
Post a Comment