Resepi Sambal Udang Tempe

Hidangan untuk 5 orang

Bahan:
500 gram udang, buang kulit
2 biji limau nipis, ambil jusnya
200 gram tempe, potong kecil dan nipis
2 cm lengkuas, ketuk dan hiris
2 helai daun salam
1 helai daun limau purut
1 btg serai, ketuk
50 ml air
1 sdm kicap manis
1/2 sdt gula pasir
1/2 sdt belacan
1/2 sdt cuka
1/2 sdt garam
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng

Hiris halus:
2 tangkai lada merah
2 tangkai lada hijau
1 biji buah tomato
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

Kisar halus:
3 tangkai lada kering
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji buah tomato

Cara membuat:

1. Perap udang dengan jus limau nipis dan garam selama setengah jam. Goreng hingga masak dan berubah warna.

2. Goreng tempe hingga keemasan, angkat dan toskan.

3. Ambil 3 sdm minyak goreng panas, tumis bahan yang telah dihiris bersama lengkuas, daun salam, daun purut, serai, dan bahan kisar, masak sebentar. Masukkan air, kicap manis, gula pasir, belacan, cuka, dan garam. Masak sampai harum.

4. Masukkan udang dan tempe goreng, kacau rata.

Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Related Posts with Thumbnails