Resepi Sambal Udang Petai

Hidangan untuk 6 orang

Bahan:
3 papan petai, keluarkan isinya
300 gr udang, buang kulit
5 bh bawang merah, dihiris
2 helai daun salam (pilihan)
2 cm lengkuas, diketuk dan dihiris
1 btg serai, diketuk
1 sdm gula pasir
1 sdt garam
50 ml air
2 sdm minyak goreng untuk menumis

Kisar halus:
10 tangkai cili kering, buang bijinya
2 ulas bawang putih
2 cm kunyit
2cm halia
2 biji buah keras
1 cm belacan

Cara membuat:
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah hingga layu, masukkan bahan kisar, daun salam, lengkuas dan serai, kacau rata.
2. Masukkan udang, petai, gula pasir, garam dan air masak hingga meresap dan mendidih, angkat.

Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Related Posts with Thumbnails