Bahan-Bahan
BAHAN BAHAN (untuk tahi minyak)
1 biji Kelapa parut (ambil pati santan satu mangkuk)
2 sudu makan Ketumbar
½ sudu makan Jintan halus (dikisar)
½ sudu makan Jintan kasar (dikisar)
4 tangkai Daun kunyit
Masakkan bahan bahan yang dikisar ini bersama pati santan dan daun kunyit sehingga menjadi tahi minyak dan toskan.
BAHAN BAHAN LAIN
½ kg Udang besar (dibelah tengahnya)
2 batang Serai
1 inci Halia
2 biji Bawang besar (yang sedang)
3 biji Bawang putih
6 batang Cili kering
2 sudu makan Rempah kari ikan
2 sudu makan Gula pasir
5 biji Limau kasturi (ambil airnya)
Sedikit garam dan serbuk perasa
Cara Cara
1. Goreng udang bersama tepung dan toskan.
2. Tumiskan bahan bahan yang dikisar bersama rempah kari ikan, garam, sebuk perasa,. gula dan air limau sehingga garing. Setelah itu campurkan semua bahan tahi minyak tadi dan udang, gaul hingga rata.
3. Akhir sekali, boleh dihidangkan dan dimakan bersama nasi atau diratah saja.
No comments:
Post a Comment