Resepi Tabbouleh

Bahan-Bahan

125g gandum bulga
75ml minyak zaitun
500g daun pasli
75g daun pudina
6 batang daun bawang (dihiris halus)
4 biji tomato dipotong dadu
1 batang timun
jus dari 2 buah lemon
daun salad
garam
lada putih/hitam



Cara Cara


1. Mulakan 1 jam sebelum dihidangkan supaya gandum dapat meresap dangan bahan-bahan lain.
2. Rendamkan gandum ke dalam air sejuk selma 15 min, lalu bilas dan salirkan air yang lebih. Letakkan gandum ke dalam mangkuk bersama jus lemon, garam dan lada putih/ hitam. Campurkan minyak zaitun.
3. Timun, daun pudina dan pasli dipotong halus dan dicampur bersama daun bawang. Rasa dan tambahkan jus lemon jika perlu.
4. Hidangkan bersama daun salad dan buah tomato.

No comments:

Related Posts with Thumbnails