Resepi Botok Botok

(Untuk 2 Bungkus)

Bahan-Bahan

(untuk digiling)
SAYUR SAYURAN:
Pucuk mengkudu hitam
Pucuk Ubi
Pucuk betik
Pucuk belinjau
Pucuk bebuas
Daun selaseh
Daun kunyit (Dihiris)
Daun pisang untuk dibuat bungkus
½ ekor Ikan tenggiri (dipotong empat keeping)

REMPAH:
1 biji Kelapa parut (disangai dan digiling halus)
1 biji Kelapa parut (ambil pati santan 1 mangkuk)
125 gm Rempah kari ikan
10 batang Serai (dikisar)
2 inci Halia (dikisar)
2 inci Lengkuas (dikisar)
20 gm Ikan bilis kering (dikisar)
Sedikit air asam pekat


Cara Cara

1. Bahan bahan yang dikisar tadi digaul rata bersama daun kunyit, rempah kari, kelapa yang dikisar, santan, air asam, garam dan perasa.
2. Pucuk pucuk daun disusun atas daun pisang dan lapiskan bersama ikan dan rempah. Bungkus daun pisang dan ikat bersama tali.
3. Boleh dikukus selama ½ jam.

No comments:

Related Posts with Thumbnails