Resepi Seri Sambal Udang Vouge

Bahan-Bahan
1 kg Udang (tiger prawn)
100g Cendawan hitam
1 biji Bawang besar (dipotong bulat)
2 biji Tomato (dipotong bulat)
2 cm Halia (dikisar halus)
1 biji Bawang besar (dikisar halus)
3 biji Bawang putih (dikisar halus)
20 tangkai Lada kering ditumbuk kasar
1 ½ sudu teh Serbuk ketumbar
1 ½ sudu teh - Serbuk jintan manis
- Garam dan gula secukup rasa.



Cara Cara

1. Tumis lada hingga garing, kemudian masukkan bahan bahan yang dikisar. Tumis hingga naik baunya
2. Selepas itu masukkan udang dan ditutup selama lima minit.
3. Masukkan pula cendawan, hirisan bawang dan tomato. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa.

No comments:

Related Posts with Thumbnails