Bahan-Bahan
3 sudu makan Ketumbar (disangar dan dikisar)
1 sudu makan Jintan manis (disangar dan dikisar)
1 sudu makan Jintan putih (disangar dan dikisar)
1 sudu makan Lada hitam (disangar dan dikisar)
3 batang Serai (dikisar)
2 inci Halia (dikisar)
2 inci Lengkuas (dikisar)
6 biji Bawang putih (dikisar)
10 biji Bawang merah (dikisar)
20 batang Cili kering (dikisar)
1 ekor Ikan tongkol (digoreng)
1 batang Kayu manis
6 biji Buah pelaga
2 kuntum Bunga lawang
6 sudu makan Kicap manis
6 biji Bunga cengkih
6 sudu makan Kicap manis
6 sudu makan Cuka
1 sudu makan Garam
4 sudu makan Gula
6 sudu makan Minyak
1 mangkuk Air
2 biji Bawang besar (dipotong bulat)
2 biji Tomato (dipotong bulat)
Cara Cara
1. Tumis kayu manis, bunga cengkih, buah plaga dan bunga lawang hingga bahunya wangi, kemudian campurkan bahan bahan yang dikisar.
2. Selepas itu masukkan air, kicap manis, cuka, garam dan gula. Gaulkan hingga rata dan tunggu mendidih. Masukkan ikan yang telah digoreng dan masukan bawang besar dan tomato yang telah dipotong bulat.
No comments:
Post a Comment