Bahan-Bahan
1 kg Beras beryani
1 kg Ikan merah
½ kg Minyak sapi
2 biji Tomato
½ tin
Susu cair
Sedikit bawang goreng
Daun sop dan daun bawang
Garam secukupnya
REMPAHNYA:
10 batang Lada merah
1 sudu makan Ketumbah
1 st Lada putih
10 biji Bawang kecil
5 ulas Bawang putih
Sedikit kunyit hidup
Sedikit Daun pudina
Sedikit daun ketumbar
Cara Cara
1. Ketumbar, lada putih, bawang kecil, lada merah, kunyit serta garam digiling sampai halus. (dibahagi dua)
2. Ikan dibersehkan dan gaul kan rempah tadi dan di goreng.
3. Tumis bawang hingga bahunya wangi kemudian masukkan rempah yang sebahagian tadi dan tumis hingga garing baru tuangkan air dan garam.
4. Bila mendidih masukkan susu pula lalu biarkan sampai mendidih. Dan bolehlah masukkan beras.
5. Bila masak masukkan ikan yang telah digoreng tadi berlapis lapis dengan nasi.
6. Akhir sekali taburkan bawang goreng dan daun pudina dan daun ketumbar. Tutup periok dan biarkan hingga nasi benar benar masak.
No comments:
Post a Comment