Bahan-Bahan
200 gm daging lembu dicincang halus
200 gm daging ayam dicincang atau dipotong dadu
2 biji bawang besar dicincang halus atau dipotong dadu
3 ulas bawang putih dicincang halus
3 helai daun pasli dicincang
2 batang sayur celery dipotong kecil
1 batang lobak merah dipotong dadu
12 biji buah tomato direbus dan dikupas kulitnya lalu dikisar
5 biji buah tomato dipotong dadu
4 keping cendawan jepun dipotong kecil
1 helai daun salam
1 sudu kecil oregano leaves
1 sudu kecil oregano ground
½ sudu kecil thyme
½ sudu kecil crushed chilli (lada serbuk)
½ sudu kecil Italian seasoning
4 sudu makan tomato paste/puree
2 sudu makan tomato ketchup
1 sudu makan minyak masak atau minyak zaitun
1 sudu makan mentega
sedikit serbuk keju parmesan untuk ditabur diatas pasta sebelum menghidang
1 bungkus pasta direbus
sedikit all spices, crushed black pepper & white pepper, garam dan gula secukup rasa
Cara Cara
Panaskan minyak dan mentega didalam periuk .
Setelah panas, masukkan bawang putih, bawang besar dan celeri, tumis sampai naik bau.
Kemudian masukkan lobak merah dan kacau seketika.
Tutup periuk dan biarkan ia masak selama 4-5 minit.
Buka penutup periuk dan masukkan daging ayam dan lembu.
Kacau rata-rata selama 2 minit dengan api yang agak besar kemudian masukkan pula tomato (dipotong dadu) dan kacau lagi .
Masukkan tomato kisar, tomato paste,oregano,daun salam,thyme ,crushed chilli ,all spices, pasli, white pepper, crushed black pepper, gula dan garam .
Kacau rata seluruh bahan tadi dan masak dengan api yang kecil selama 20-30 minit .
Sekali-sekala anda perlu mengacau masakan tadi agar ia tidak hangus .
Buka penutup periuk dan akhir sekali masukkan cendawan, kacau lagi dan masak selama 5 minit.
Setelah mendidih dan sos menjadi pekat, matikan api dan boleh dihidangkan
No comments:
Post a Comment