Bahan-Bahan
1 ½ sm ketumbar
½ kg daging lembu atau kambing
½ st lada putih
1 cawan santan
6 ulas bawang merah [dibakar]
2 cawan susu kotak [rendah lemak]
5 biji lada merah
1 ½ sm kerisik kelapa
1 sm gula pasir
1 sm air limau
½ st garam
1 tin kacang tanah
5 sm minyak masak
10 potong jeruk asam [campuran] .
½ st halia
½ st kunyit
½ st lengkuas
3 biji buah keras
2 ulas bawang putih
Cara Cara
1. Tumiskan rempah-rempah dari bahan B sehingga gareng
2. Masukkan daging dan kacau sehingga rata
3. Masukkan kelapa goreng ,santan dan susu, kemudian air limau, gula dan garam .
3. Apabila sudah empuk daging dan pekat ,masukkan kacang dan jeruk asam (campuran ) dan hiaskan hidangan mengikut selera.
No comments:
Post a Comment