Bahan-Bahan
600 g bawang kecil
60 g udang kering
40 tangkai
lada kering
sedikit kunyit hidup
sedikit lengkuas
sedikit belacan
Bahan-Bahan (direbus)
1kg ikan selar kuning
2 ½ cawan air
Bahan-Bahan Lain
3 keping daun limau purut
Sedikit halia (dititik kasar)
2 cawan kelapa segar
daun kesum
500 g udang sedang (dibuang kepala sahaja)
3 keping fish cake (dihiris halus)
¾ cawan minyak
1 kg mee laksa
600 g taugeh (dibuang ekor dan dicelur air suam)
1 batang timun (dikopek kulit dan dihiris halus)
4 tangkai cili hidup (dihiris halus)
Cara Cara
1. Ikan direbus dan isinya dikisar halus.
2. Tumis bahan-bahan yang dikisar hingga gareng bersama sama dengan daun limau purut dan halia.
3. Kemudian tuangkan ikan dan sedikit air rebusan nya kedalam bahan-bahan yang ditumis itu.
4. Masukkan santan kelapa segar dan tunggu sehingga mindidih barulah masukkan daun kesum, udang dan kek ikan,
5. masukkan pula garam secukup rasa.
No comments:
Post a Comment