Bahan-Bahan
1 kilo Udang hidup (dikopek kulitnya)
1 biji Kelapa (dibuang kulit dan diparut)
6 batang Lada merah
3 ulas Bawang putih
6 biji Bawang kecil
½ inci Halia
2 batang Serai
½ inci Lengkuas
20 biji Lada padi
1 helai Daun kunyit
1 ibu jari
Kunyit hidup
Beberapa helai daun limau
Sedikit belacan, garam dan gula pasir
Beberapa helai daun pisang
Cara Cara
1. Udang dibersihkan dan dibahagi dua, sebahagian dikisar dan sebahagian lagi dibiarkan.
2. Kelapa dikisar bersama udang sehingga halus.
3. Lada merah, bawang kecil, bawang putih, halia, lenghkuas, serai, kunyit dan belacan dikisar hingga halus.
4. Satukan bahan bahan yang dikisar dan masukkan udang yang sebahagian lagi bersama daun kunyit, lada padi, daun limau, garam, gula dan gaul sehingga rata.
5. Daun pisang dikerat, masukkan bahan bahan diatas dan bungkus seperti tapai hingga habis lalu dikukus.
6. Sedap dimakan bersama nasi atau roti.
No comments:
Post a Comment