Resepi Ketam Masam Manis

Bahan-Bahan
1 kilo Ketam
1 cawan Minyak
1 cawan Cili yang telah dikisar
1 cawan Tomato puri/sos
1 cawan Tepong jagung dicampur dengan ¼ cwn air
5 biji Bawang putih (kisar hingga halus)
5 biji Bawang merah (kisar hingga halus)
1 sudu besar Perasa
1 sudu besar Cuka
25 gm Asam jawa
3 sudu besar Gula pasir
2 biji Telor ayam


Cara Cara

1. Ketam digoreng dan diketepikan
2. Tumiskan cili hinggga mendidih, campurkan tomato puri, cuka, asam jawa, serbuk perasa, gula pasir.
3. Masukkan air 2 cawan dan tunggu sehingga mendidih.
4. Pecahkan telor dan masukkan tepong jagung yang sudah dicampurkan dengan air ikut pekat sesuka hati.

No comments:

Related Posts with Thumbnails