Bahan-Bahan
4 ekor Udang raja
2 batang Lada merah (dikisar)
3 batang Lada hijau (dikisar)
5 ulas Bawang merah (dikisar)
5 ulas Bawang putih (dikisar)
½ kotak Santan pekat
- Sedikit belacan (dibakar dahulu)
- Sedikit daun cekur (dihiris halus)
- Sedikit air, perasa, garam dan gula.
- Sedikit minyak untuk menumis
Cara Cara
1. Panaskan minyak kemudian masukkan bahan bahan yang telah dikisar tadi dan ditumis sehingga layu (jangan terlalu gareng)
2. Masukkan santan pekat, sedikit air jika terlalu pekat, garam, perasa, gula dan gaulkan sehingga sebati.
3. Padamkan api, masukkan daun cekur ke dalam periuk tadi.
4. Akhir sekali, siramkan rempah ke atas udang yang telah di goreng. Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment