Resepi Jhalfri Morog
Bahan-Bahan
Rempah-rempah yang diperlukan:
1 sdt paprika
½ sdt serbuk kunyit
2 sdt serbuk ketumbar
1 sdt serbuk jintan
1 sdt serbuk kari
1 sdt serbuk cili
Bahan-bahan lain:
4 sdm minyak sayur
1 biji bawang besar (dihiris bulat-bulat)
5 cm halia (dihiris halus)
4 ulas bawang putih (dihiris halus)
1 sdm jintan kasar (ditumbuk halus)
675 gram isi ayam (dipotong dadu)
2-3 biji tomato (dipotong dadu)
1 sdm lada jepun yang hijau- capsicum (dihiris)
1 sdm lada jepun yang merah (dihris)
2 sdm daun ketumbar (dihiris halus)
2-4 biji lada hijau (dipotong kecil)
garam dan gula
air perahan limau
Cara Cara
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar, halia dan bawang putih hingga garing
2. Masukkan serbuk rempah bersama jintan kasar serta isi ayam lalu kacau hingga daging ayam itu kecut
3. Kemudian masukkan tomato, daun ketumbar, lada jepun hijau dan lada jepun merah, garam, gula, sedikit air dan lada hijau yang dipotong kecil tadi.
4. Akhir sekali, tuangkan air perahan limau dan gaul hingga sebati.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment