Bahan-Bahan:
500 gm kuetiaw
100 gm isi kerang
1 ikat daun kucai dipotong 1 inci
1 cawan tauge
1 tauhu basah [goreng dan potong kecil]
2 sudu cili mesin
4 ulas bawang putih [ketuk]
2 biji telur [pukul sikit]
4 sudu besar kicap manis
2 s/b sos tomato
2 s/b air
sedikit minyak garam [jika perlu]
Cara:
1. Panas minyak dan tumiskan bawang putih hingga berbau wangi.
2. Masukkan cili mesin dan kicap.
3. Masukkan kerang, tomato sos dan air. Biarkan kerang masak sbentar.
4. Mauskkan tahu, telur dan kue tiaw. Biarkan telur keras separuh masak baru digaulkan rata.
5. Masukkan taugeh dan kucai. Kacau sentar dan tutup api.
pastikan jangan terlalu kering... biarkan agak basah aje
No comments:
Post a Comment