Bahan-Bahan:
1 bungkus mee kuning [500 gram]
100 gm udang [buangkan kulitnya]
100 gm sotong [dipotong]
100 gm isi ayam [dipotong]
kacang sepat
bunga kobis
carrot
capsicum merah dan hijau [potong panjang]
1 s/k lada hitam
1 biji telur
air secukupnya
sos tomato
sos tiram
Minyak masak
daun bawang & daun sup [racik]
bawang goreng
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali. Masukkan bawang merah dan bawang putih cincang. Gorengkan sampai wangi.
2. Masukkan ayam, udang dan sotong
3. Masukkan air, sos tiram, tomato sos, lada hitam dan carrot.
4. Bila mendideh masukkana telur dan kacau supaya hancur.
5. Masukkan mee dan sayuran. Kacau rata. [Jangan masukkan garam kerana sos tiram dan sos tomato dah ada garam]
6. Bila sayur dah layu boleh masukkan dalam pinggan hidang dan taburkan daun bawang & daun sup serta bawang goreng.
No comments:
Post a Comment