
Bahan-bahan
untuk rojak :
- 2 dada ayam (bhg daging yg ada tulang lembut tu) .... potong dadu .... atau suku ekor ayam .... potong kecil2
- garam, serbuk kunyit dan minyak masak secukupnya untuk menggoreng ayam
- 3 biji telur rebus .... potong 2 setiap satu
- 3 keping tahu .... goreng dan potong dadu
- 1 biji sengkuang saiz kecil .... potong kecil2 pjg2
- 1 batang timun saiz kecil .... potong kecil2 pjg2
- 1 pokok salad... potong 1 inci
- 500 grm mee kuning .... basuh dan celur
- 500 gram kacang tanah....goreng tanpa minyak, buang kulit & mesin kasar/separa halus
- 2 sudu makan udang kering
- 1 1/2 cawan air
- 1/2 cawan air asam jawa (pekat)
- suku cawan gula merah
- suku cawan gula pasir
- 1/2 cawan minyak masak
- garam secukup rasa
- 3 sudu makan cili boh
- 3 batang serai ... ketuk2kan
- 1 inci halia... blend
- setengah inci lengkuas... blend*
- 8 ulas bawang merah .... blend*
- 4 ulas bawang putih .... blend*
- 2 biji buah keras .... blend*
*Semua bahan blend di'blend' bersama2 dengan 1/2 cawan air.
Cara membuatnye:
- Buat kuah dulu.... Panaskan minyak, masukkan bhn2 yg telah di'blend', serai dan udang kering hingga wangi
- Masukkan cili boh. Goreng sampai terbit minyak.
- Masukkan garam, gula merah dan gula pasir. Gaul rata.
- Masukkan air dan air asam jawa. Gaul rata
- Masukkan kacang dan masak hingga naik minyak. Tutup api.
- Buat rojak.... Gaulkan ayam bersama sebuk kunyit dan garam. Goreng hingga masak.
- Masukkan mee yang telah dicelur ke dalam mangkuk. Masukkan semua bahan yang telah dipotong dan ayam goreng.
- Tuangkan kuah kacang. Siap untuk hidangan 4 orang.
1 comment:
buah keras tue ape kak?
Post a Comment