
Bahan-bahan
Untuk Acar
- 1 biji betik {separa masak }
- 1 labu bawang besar {dihiris nipis}
- 8 biji cili padi {dihiris halus}
- Setengah cawan kacang tanah {goreng tanpa minyak & ditumbuk kasar}
- 2 camca teh bijan {goreng tanpa minyak hingga wangi }
- 50 gram udang kering {cuci, goreng tanpa minyak hingga garing, ditumbuk halus}
Untuk Sos
- 4 camca besar minyak jagung
- 2 camca besar sos ikan
- 2 biji limau nipis {ambil jusnya}
- Sedikit minyak bijan
- Sedikit cuka
- Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
- Buang kulit betik, bersihkan dan potong nipis-nipis menggunakan alat pengupas kentang. Ketepikan.
- Masukkan bahan-bahan sos dalam satu mangkuk dan kacau hingga sebati. Rasa masin dan manisnya. Jika kurang bolehlah ditambah gula dan garam mengikut citarasa anda.
- Masukkan betik yg telah dipotong tadi bersama2 bawang besar hiris, cili padi dan udang kering tumbuk. Gaul hingga mesra.
- Masukkan ke dalam pinggan. Taburkan kacang tumbuk dan bijan. Sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment