Resepi Acar Betik


Bahan-bahan

Untuk Acar
  1. 1 biji betik {separa masak }
  2. 1 labu bawang besar {dihiris nipis}
  3. 8 biji cili padi {dihiris halus}
  4. Setengah cawan kacang tanah {goreng tanpa minyak & ditumbuk kasar}
  5. 2 camca teh bijan {goreng tanpa minyak hingga wangi }
  6. 50 gram udang kering {cuci, goreng tanpa minyak hingga garing, ditumbuk halus}

Untuk Sos

  1. 4 camca besar minyak jagung
  2. 2 camca besar sos ikan
  3. 2 biji limau nipis {ambil jusnya}
  4. Sedikit minyak bijan
  5. Sedikit cuka
  6. Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  • Buang kulit betik, bersihkan dan potong nipis-nipis menggunakan alat pengupas kentang. Ketepikan.
  • Masukkan bahan-bahan sos dalam satu mangkuk dan kacau hingga sebati. Rasa masin dan manisnya. Jika kurang bolehlah ditambah gula dan garam mengikut citarasa anda.
  • Masukkan betik yg telah dipotong tadi bersama2 bawang besar hiris, cili padi dan udang kering tumbuk. Gaul hingga mesra.
  • Masukkan ke dalam pinggan. Taburkan kacang tumbuk dan bijan. Sedia untuk dihidangkan

No comments:

Related Posts with Thumbnails