Resepi Puding Karamel Coklat


Bahan-Bahan:

  1. 2¾ cawan tepung serbaguna
  2. 2½ cawan kacang pecan (dicincang)
  3. 2 cawan mentega (dilembut)
  4. 1 cawan coklat chip (semisweet)
  5. ½ cawan gula halus
  6. ¼ cawan sirap jagung
Cara:
  • Panaskan ketuhar pada suhu 190C.
  • Sapukan dulang pembakar berukuran 15x10 sm dengan mentega.
  • Pukul satu cawan mentega dan gula halus hingga berkrim.
  • Kemudian masukkan telur dan pukul hingga kembang.
  • Masukkan tepung serbaguna dan gaulkan hingga sebati.
  • Masukkan doh ke dalam dulang pembakar.Tekankan supaya mampat dan rata.Bakar selama 20 minit atau hingga masak.
  • Karamel; satukan lebihan mentega, gula perang dan sirap jagung dalam periuk.Masak dengan api sederhana hingga mendidih sambil dikacau selalu.
  • Kemudian didihkan lagi selama dua minit tanpa dikacau.
  • Seterusnya, masukkan kacang pecan, gaul dan diangkat.
  • Curahkan karamel ini atas doh dan bakar selama 20 minit.
  • Taburkan coklat chip ketika karamel panas.Tekankan agar terbenam sedikit.
  • Sejukkan sebelum dipotong empat persegi.Simpan di dalam bekas kedap udara.

No comments:

Related Posts with Thumbnails