
Bahan-Bahan:
- seketul ayam (bahagian paha dan atasnya)
- sebuku roti france (france bread)
- sebiji telur
- tepung gandum
- sedikit garamminyak
- sos lada hitam
- France bread dijemur sehingga keras dan dikisar untuk dijadikan serbuk roti. Letak dalam sebuah bekas.
- Ayam dibersihkan.Buang kulit dan tulang.Torehkan ayam sehinggan menjadi nipis dan lebar.
- Ayam disapu sedikit garam dan ditampal dengan tepung.
- Pecahkan telur dalam mangkuk dan kacau.Celupkan ayam tadi dengan telur ayam tadi kemudiannya dimasukkan kedalam bekas yang mengandungi serbuk roti tadi.
- Letak serbuk roti diatas ayam dan tekan supaya padat.
- Goreng dalam minyak yang banyak
Hidangkan bersama kentang goreng,salad dan sos black paper/ sos cili dan mayonis.
Tambahan:
Cara buang tulang ayam.. toreh ayam betul-betul diatas tulang ayam bermula dari atas paha hingga ke hujung paha. Bila dah nampak tulang, kikis2 dan potong mana patut sampai tulan tercabut dari isi sehingga bahagian lutut ayam. Biarkan lutut ayam itu bertulang dan ambil pisau besar potong tulang yang sudah tercabut dari isi.
1 comment:
thanks..tapi macam mane pula nak buat sos black paper tu? - sha hamdan
Post a Comment