Resepi Cucur Ikan Bilis


Resepi Cucur Ikan Bilis

Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum
Segengam ikan bilis - cuci & tumbuk kasar
Secubit garam
1/2 Kiub pati ayam
Beberapa tangkai daun bawang atau kucai - potong kecil
Sebiji bawang besar - potong dadu
2 cawan air panas mendidih

Cara Penyediaan:

Masukkan semua bahan-bahan kecuali air panas ke dalam mangkuk, gaul sebati.

Masukkan air panas sedikit demi sedikit sambil digaul dengan senduk sehingga habis.
Adunan akan menjadi doh yang agak meleket.

Bersihkan tangan, lumur tangan dengan sedikit minyak masak dan bentukkan adunan bulat-bulat mengikut saiz yang dikehendaki sehingga habis.

Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng cucur sehingga perang keemasan.
Angkat dan tos.

Sedap dimakan dengan cili sos.

Sumber: FB irhana canella

No comments:

Related Posts with Thumbnails