Resepi Cucur Nasi Jejari Ketam & Udang
Resepi Cucur Nasi Jejari Ketam & Udang
Bahan-bahan :
2 cawan nasi
2 cawan air
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 sudu udang kering (rendam & toskan)
1 cawan udang segar (bersihkan)
2 1/2 cawan tepung gandum
8 batang jejari ketam (crab stick - potong kecil)
1 biji cili merah ~ hiris
beberapa tangkai daun sup dan daun bawang ~ hiris
Sedikit garam
Minyak untuk goreng
Cara penyediaan:
Kisar nasi bersama air, udang kering, bawang putih dan bawang besar sehingga halus. Masukkan ke dalam mangkuk besar.
Masukkan tepung gandum dan gaul sebati.
Masukkan semua cili, daun sup, daun bawang, jejari ketam, udang segar dan garam.
Gaul sebati.
Panaskan minyak.
Guna jari atau sudu, goreng adunan ikut saiz yang disukai sehingga kuning keemasan.
Buat sehingga adunan habis.
Angkat dan tos.
Sedap dimakan dengan cili sos.
Sumber: Fb resepi kuih tradisional & moden
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment