Sos Spaghetti Itali Bebola Daging
Sukatan untuk 6 hidangan
Bahan-bahan:
bebola daging
500 gram daging lembu tanpa lemak - dikisar
1 cawan serbuk roti segar
1 sudu besar pasli kering
1 sudu besar parutan keju Parmesan
1/4 sudu teh serbuk lada hitam
1/8 sudu teh serbuk bawang putih
1 biji telur, dipukul
sos
3/4 cawan bawang besar - cincang
5 ulas bawang putih, dicincang
1/4 cawan minyak zaitun
5 biji buah tomato - kupas kulit dan lenyek
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 helai daun bay
180 gram pes tomato
3/4 sudu teh selasih kering (dried basil)
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
Cara penyediaan:
Satukan kesemua bahan untuk membuat bebola daging. Gaul hingga sebati dan bentukkan bulat-bulat menjadi 12 biji bebola. Masukkan ke dalam bekas tertutup dan simpan dalam peti ais sehingga diperlukan nanti.
Panaskanminyak zaitun dalam periuk besar atas api sederhana. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu. Masukkan tomato lenyek, garam, gula dan daun bay. Tutup periuk, kecilkan api dan reneh selama 90 minit. Masukkan pes tomato, basil, lada hitam dan bebola daging. biarkan mereneh 30 minit lagi.
Siap untuk dihidangkan.
- Koleksi Kain Ela http://www.kedaikainonline.com/
- Koleksi Jubah Terkinihttp://koleksijubah.blogspot.com/
- Koleksi Baju Fesyen Terkini http://kedaibajufesyen.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment