Resepi Gula-gula Karamel

Resepi Gula-gula Karamel

Bahan-bahan:

2 cawan gula putih
1 cawan  gula perang
1 cawan sirap jagung
1 cawan susu sejat
2 cawan krim putar tebal (heavy whipping cream)
1 cawan Mentega
1 1/4 sudu teh esen vanila

Cara Penyediaan:

Gris loyang ukuran 12x15 inci.
Dalam periuk bersaiz sederhana, satukan gula, gula perang, sirap jagung, susu sejat, krim putar, dan mentega. Kacau sambil pantau haba  dengan termometer masakan. Apabila termometer itu sampai 250 darjah F (120 darjah C), tutup api.
Masukkan vanila dan kacau lagi. Pindahkan adunan ke dalam loyang dan biarkan campuran sejuk sepenuhnya pada suhu bilik.
Apabila telah sejuk, potong karamel ke empat segi kecil dan balut dalam kertas minyak untuk penyimpanan.

Jom singgah:
- Koleksi Kain Ela http://www.kedaikainonline.com/
- Koleksi Jubah Terkinihttp://koleksijubah.blogspot.com/
- Koleksi Baju Fesyen Terkini http://kedaibajufesyen.blogspot.com/

No comments:

Related Posts with Thumbnails